Nejím maso

Dnešním dnem mi končí dost spontánní, (pouze) týdenní výzva při které jsem vyřadil maso ze svého jídelníčku. Pokud je Vaše reakce ve stylu „Ježišmarja…“, tak reagujete jako většina mého okolí, tedy většina Čechů.

Podstatou toho všeho bylo vyzkoušet si jak bude reagovat moje tělo, lidé okolo a jak se s tím vlastně vypořádám. Bude to těžké?

Ta myšlenka přišla už dříve, v Kostarice jsem potkal několik lidí, které maso nejedli. Především holky. Bavil jsem se na dané téma také s jednou Němkou. Vegetariánka a částečně veganka je už od dětství. Hodně cestuje a tak mě zajímalo, jak to vlastně řeší na cestách. Říkala, že je to všude celkem v pohodě, ale v Praze to bylo dost utrpení. Najíst se v Praze jako vegetarián či dokonce vegan je hodně složité, když už v menu najdete nějaké jídlo, které by mohlo být vegan-friendly a čirou náhodou není ani tolik nezdravé, obsluha neví, jestli jídlo opravdu obsahuje něco živočisného původu, obrací oči v sloup a celkově není schopná a ochotná pomoci. A sehnat také jídlo v trafice nebo ve fast foodu? Těžší než se zdá, jsme hrozní masožrouti.

Výzvu jsem ještě o den odkládal hned poté, co mi došlo že jím housku se salámem…

První den jsem sáhl pro osvědčený jogurt a jel domů, V Praze by to bylo moc jednoduché… První věc doma, oběd s masem. Já ale maso nejím. Nejíš? Proč proboha? Vždyť to je jen kuře! Utíkám do čínské restaurace. Kupodivu tu nemají žádné tofu ani soju a z obrovského menu pouhé jedno jídlo je vegetariánské – smažená zelenina. Do zásoby si nakupuji sýr a spoustu ovoce a zeleniny. K večeři mi nabízí opět maso. Mám velký hlad, spousta ovoce a zeleniny se již nejeví jako spousta. A nebylo to ani moc levné.

Druhý den vyrážím do Rakouska se dvěma Čechy. Oba se chytají za hlavu a chtějí vysvětlit proč proboha dělám takovou pitomost. Instinktivně neustále sahám po šunce nebo čemkoliv s masem než mi dojde jakou pitomost to dělám. Přežívám o jogurtech a sýru, ovoci. V Rakousku přežívám hlavně na pivě. Rakušankám má dieta nevadí, na nic se neptají, nekroutí hlavou. Vaříme si špagety, hele, jde to i bez masa. 5 lidí kvůli mě si to maso k večeři odpustilo. Mám z toho radost.

Dalším den si uvědomuji jak je v Rakousku snadnější sehnat cokoliv bez masa. Logicky platím za jídlo bez masa méně. To že mě to tolik nezasytí je věc druhá.

nejím maso vegetarián vegan
Řekli byste mu ne, když tak krásné kouká a volá Vaše jméno?

Nejím maso, ale jím dost nezdravě. Přeci jen při cestování nemám čas vymýšlet co budu jíst či vařit. Pak to končí u sýrové pizzy. Můj jídelníček se dosti opakuje a mám opravdový problém do sebe dostat potřebné proteiny, většinu mého příjmu tvoří carbohydráty a vláknina. Cítím se ale dost dobře, mám dost energie. Od začátku jsem přibral 2 kg z čehož viním všechnu tu sůl v nezdravém jídle a zvýšený příjem carbohydrátů, které vážou vodu.

Na hike si kluci berou sušenou šunku, já hermelín. Hermelín nepřežívá, šunka krásné voní po hřebeni hory. Není kam utéct, snad jen skočit.

Vracím se do Čech, v malém obchůdku zase vše s masem, nebo sladkosti. Večeřím sušenky. Doma všichni přecpaní masem z grilování, naštěstí brambory zbyly.

Už mám možnost si vařit a připravovat své jídlo. Po večerech mám opravdu hlad, nedaří se mi do sebe dostat dostatek kalorií. Dochází mi dost brzy inspirace, nemám čas ani chuť vymýšlet vegetariánská jídla. Chci maso.

Setkávám se s druhou částí rodiny, opět se všichni chytají za hlavu, co že se mi to stalo, že nechci maso. K obědu opět maso, sahám po nezdravé alternativě. Přistihl jsem se zírat na balíček šunky a kuřete v lednici. 

Začalo to jako jeden den bez masa, pak jsem si řekl, že dám alespoň týden. O měsíci nepřemýšlím. Dostal jsem od toho, co jsem chtěl. Potvrdilo se mi, že Česko není pro vegetariány či vegany ideální zemí, jinde v ostatních zemích Evropy jsou na tom v tomhle ohledu lépe. Bez masa se mi nedaří jíst zdravě, resp. jsem příliš líný něco zdravého shánět, kupovat, vařit, vymýšlet. Někdy se dá nejedením masa ušetřit, někdy naopak je těžké vůbec něco bez masa sehnat a když už, je to téměř za stejnou cenu jako varianta s masem.

Věřím, že bych bez masa dokázal žít úplně, ale v brzké budoucnosti to neplánuji, aktuálně mě to akorát omezuje a zabírá čas. A naivně si můžu myslet, že jsem něco málo udělal proti šílené produkci masa, která tak ničí naší planetu.

Be Sociable, Share!

6 odpovědí na “Nejím maso”

  1. S článkem se úplně ztotožňuju, jsem stejná :) Zrovna dneska jsem si odnesla z trhu nějakou zeleninu a ve zdravé výživě koupila jáhly (normálně to nedělám), ale abych pravdu řekla, vůbec se mi z toho nechce nic připravovat. Raději bych si opekla steak a zakousla k němu chleba, případně doplnila několika cherry rajčátky :) Sušená šunka – mňam! Tu bych klukům vytrhla z ruky a hermelín poslušně schovala do tašky…

    1. Ani mi nedělejte chutě! Jako „motivaci“ nejíst maso mi kamarádka doporučila dokument Earthlings. Prý to ale ani nedokoukala, je to příliš drastické. Já se na to koukat nechci, mám maso rád a nechci si ho zhnusit :)

  2. Maso sem z jidelnicku uplne neodstranil, ale dost sme ho omezily, naopak nemame chut smazit flak neceho z billy (reznik ma uz vecer zavreno) na panvicce. Zamrazit se to ani neda, masa ze suprosu vypadaji olezle este nez je donesu domu.
    Vetsinu týdne lida vari, zapeceny brMbory, plneny lilek zampiony a mozzarelou (bozi jidlo), dynovou,repovou,rajcatovou polivku, pecena repa je taky vyborna, nikdy sem ji neznal :)
    Nejsem zastance uplneho bezmasa nebo snad veganstvi, jednou tydne si masi vzdy dame, ja i casteji. Co se snazime potlacit je lepek a laktoza a uprime sem zjistil, ze pecivo nepogrebuju i mesice.. Sunku/syr si muzu dat na suchar, ryzovej, kukuricnej, snidam jahlovou,ryzovou kasi a kdyz pak prihedu nekam na navstevu dostanu to „normalni“ jidlo, tak mi je tak zle, ze se nemuzu hybat..

    1. S tím pečivem je to pravda. Za celý rok v Kostarice jsem ho měl málokrát. Je pravda, že z „normálního“ jídla taky zpátky doma mi taky není nejlíp. Vařím si i doma sám, je to mnohem lepší. Myslím, že bílý chleba je jedna z nejnezdravějších věcí naší české diety.

  3. Čau,
    taky jsem to zkusil. Tedy – ne jen bez masa, ale vůbec, bez vaření. Páč člověk jako jedinej ve fauně tepelně upravuje, než to sní, a jako jedinej má takovejch nemocí. Testoval jsem souvislost, takže jsem zkusil přímo vitariánství. Stvořila mne Příroda, tak že jako budu jíst, co taky stvořila Příroda. Takhle to dělaj divoký zvířata a pokud vím, doktory, umělý klouby ani bypassy nepotřebujou a nezdravě tlustý zvíře v divoké (tedy nemíním ZOO) přírodě taky nevidíš. No, na vitariánství mne opustila hromada zdravotních problémů a rozešly se se mnou aj virozy, kterých jsem měl každoročně několik. Co nejím maso (ať se držím táma), nesmrdím, protože ve mně nic nezahnívá (na trávení masa nemá člověk ani tak silnou HCL, ani enzymy). Už znám mýtus s bílkovinama (maso mi je nedodá, ne ne). Takže už jedu bez masa nadosmrti, v tom mám jasno. Navíc tím nepodporuju utrpení zvířat ve velkochovech. Viděli jste někdy, jak s nima člověk zachází? Odporné!!
    Fajn den všem,
    Jindra

    1. Ahoj.
      Jsem rád, že to pro Tebe funguje, ale uplně bych neporovnával civilizovanou populaci a zvířata v divočině :)) Když jsem začal cvičit a jíst zdravě, tak mne taky opustily veškeré nemoci :) Maso určitě není potřeba, s tím naprosto souhlasím.
      Vitariánství taky třeba někdy zkusím, ale nemyslím si, že bych u toho vydržel delší dobu. Při cestování bych přišel o takovou spoustu gurmánských zážitků.
      Ať se vede skvěle, Jindro. Držím palce :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *